Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Το Αισθησιακό Μανιφέστο

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα γήπεδα: το φάντασμα του Αισθησιασμού.

Καιρό τώρα οι διάφοροι απολογητές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, επιχειρηματίες, παράγοντες, αθλητικογράφοι, παρουσιαστές, επαγγελματίες-οπαδοί δημιουργούν τον μύθο του "σύγχρονου ποδοσφαίρου των δις" που παίζεται κάπου ανάμεσα στις διαφημίσεις, τους σπόνσορες, τις κάμερες παρακολούθησης στα γήπεδα, τους σεκιουριτάδες ή/και τους μπράβους των προέδρων.
Ατέλειωτες ώρες τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής κι έντυπης παπαρολογίας έχτισαν και συντηρούν καθημερινά το ιδεολογικό οπλοστάσιο αυτού του "σύγχρονου ποδοσφαίρου" που άλλοτε μοιάζει με σαπουνόπερα κι άλλοτε με έπος.
Οι θεατές/φίλαθλοι -που τους έπεισαν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να παίξουν μπάλα παρά μόνο να παρακολουθούν τους άλλους να το κάνουν- ούτε που το κατάλαβαν πώς βρέθηκαν να υποστηρίζουν ΠΑΕ κι οι φωνές τους για ένα γκολ να είναι συνυφασμένες με κέρδη και χασούρα εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

Αποκορύφωμα όλων, το αποστειρωμένο θέαμα του champions league, το καμάρι του επιχειρηματικού ποδοσφαίρου. Σαν να βλέπεις video-game ποδοσφαίρου. Οι φανέλες λάμπουν (το ίδιο κι οι καλογυαλισμένες καράφλες των διαιτητών), οι θεατές απλά αχνοφαίνονται σαν να είναι ζωγραφιστοί, οι διαφημίσεις φεγγοβολούν.

But where has the feeling gone?

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τους "ειδικούς" του ποδοσφαίρου. Ήρθε η ώρα να γίνουμε ποδοσφαιριστές για τον εαυτό μας. Να συντρίψουμε τον "επαγγελματισμό" τους ανάμεσα στα πλαδαρά μας μπούτια. Να γκρεμίσουμε συθέμελα το δημιούργημά τους με ένα ατσούμπαλο τάκλιν, μία στραβοκλωτσιά. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κοντρόλ με το καλάμι και πάσα με το μίτο. Κεφαλιά με την μύτη κι απόκρουση με τα μούτρα. Ήρθε η ώρα να γελοιοποιήσουμε τους θεσμούς τους και τις συνήθειές τους.

Το κίνημα του Ποδοσφαιρικού Αισθησιασμού/Αισθησιακού Ποδοσφαιρισμού με Μέκκα το Χαϊδάρι βγαίνει στα γήπεδα και δίνει ελπίδα. Με την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του ποδοσφαίρου γκρεμίζουμε τον φαλλοκρατισμό του αθλήματος. Αμοιβόμενοι με μασάζ και σοκολάτες επιστρέφουμε στην πηγή: η πραγματική ανταμοιβή δεν είναι υλική, η υλική ανταμοιβή είναι μοναχά συμβολική. Γι' αυτό και οι οπαδοί μας, μας βλέπουν χωρίς αντίτιμο και μάλιστα τους πληρώνουμε κιόλας για να έρθουν. Με την ανοιχτή σύνθεση της ομάδας μας σπάμε τον μύθο περί "ειδικών" στην μπάλα και διατρανώνουμε: Once a Sensual - Always a Sensual!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα τσαφ στην άμυνα, οι σούπες στο κέντρο κι οι μπεκάτσες στην επίθεση. Με την ματιά ενός μποξέρ και την χάρη μιας μπαλαρίνας...

Ήρθε η ώρα να παίξουμε Αισθησιακά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου